Grøn Omstilling

Guide til Grøn Omstilling

Grøn omstilling. Bæredygtighed. Miljøhensyn. Blot nogle af de udtryk, der bruges til at beskrive situationen, hvor en virksomhed ønsker at blive grønnere og reducere sin belastning af klima og miljø. Det er netop dét, denne guide handler om, og ikke mindst om, hvordan virksomheden så lige gør det i praksis.

Hvad er forudsætningerne for at kunne omstille?

Svaret er, at gennemføre en systematisk proces med udgangspunkt i konkrete mål for, hvad virksomheden vil opnå med sin grønne omstilling. Det forudsætter:

  • En erkendelse af, at grøn omstilling kræver tid og ressourcer. Det indebærer en række indsatser på tværs af virksomhedens områder.
  • En oprigtig vilje til at gennemføre omstillingen. En halvhjertet indsats for syns skyld bliver hurtigt gennemskuet – og så forsvinder både motivation og engagement.
  • En realistisk og fornuftsbaseret tilgang. Alt for ambitiøse mål kan virke utroværdige og føre til, at processen går i stå.
  • En ærlig og troværdig kommunikation om indsatser og resultater. Mange virksomheder bliver beskyldt for greenwashing, fordi de lover mere, end de reelt gør.
  • Dokumentation af resultater. Virksomheden skal kunne påvise – eller som minimum sandsynliggøre – at indsatsen fører til mindre klimabelastning og/eller større bæredygtighed.

Hvorfor overhovedet grøn omstilling?

Der er ifølge sagens natur mange gode grunde til at arbejde med bæredygtighed og grøn omstilling. Det handler dog grundlæggende om, at virksomheden og dens ejere har erkendt, at også en virksomhed skal tage ansvar for at imødegå de store klimaforandringer og mindske belastningen af miljøet – uanset om virksomheden er lille eller stor. Derudover kan arbejdet med bæredygtig og ansvarlig omstilling være vejen til at styrke virksomhedens troværdighed, tiltrække nye medarbejdere, få adgang til nye kundesegmenter og komme på forkant med lovgivning og bestemmelser.

Hvem er med til virksomhedens grønne omstilling?

Enhver reel omstilling er betinget af både tanke, handling og adfærd. At man tænker sig godt om, hvordan det kan realiseres, og at man lader fornuften råde. Samt ikke mindst at man faktisk handler ved at gennemføre aktiviteter og indsatser, der skal virkeliggøre omstillingen. Suppleret med, at man også i dagligdagen er bevidst om det grønne fokus og agerer ved fx regelmæssigt at spørge, om de daglige rutiner og procedurer nu også fremmer den ønskede grønne omstilling.

Alle i virksomheden har således ejerskab i en grøn omstilling. Og alle bør bidrage med idéer til indsatser og aktiviteter, der kan fremme den. Processen skal være forankret i ledelsen og starte der. I praktikken giver det dog mening at nedsætte en arbejdsgruppe med ansvaret for omstillingen. Hvem og hvor mange, der kan sidde i en sådan gruppe, afhænger naturligvis af virksomhedens størrelse. De fleste virksomheder er mindre, så ofte vil det være hele virksomheden. Sørg under alle omstændigheder for, at forskellige funktioner og afdelinger i virksomheden er repræsenteret. Det er også vigtigt at vælge de personer, som interesserer sig for og brænder for området og har lyst til at skabe en forandring.

Som med al anden forandring i en virksomhed er det altafgørende, at virksomhedsledelsen er engageret i processen. Men det er også et krav, at arbejdsgruppen har beføjelser til at gennemføre de indsatser og aktiviteter, den når frem til, skal gennemføres. Mange virksomheder har arbejdet med bæredygtighed og gennemfører en grøn omstilling. Det er helt oplagt at lade sig inspirere af andre virksomheder og lære af, hvordan de arbejder med den grønne agenda. Kig eventuelt også på konkurrenterne, for de står helt sikkert også over for de samme udfordringer.

Hvordan bliver virksomheden så grønnere?

Grøn omstilling kan hensigtsmæssigt beskrives som: ”Summen af alle igangværende, planlagte og gennemførte aktiviteter på alle relevante funktioner og områder i virksomheden, som fremmer hensynet til miljø og klima.” Altså indsatser og aktiviteter, som alle har til formål at forbedre miljøet, reducere spild, optimere ressourceanvendelsen og i det hele taget mindske miljø- og klimabelastningen. Det giver god mening at skele til FN’s verdensmål for bæredygtighed som rettesnor for, hvor der sættes ind.

Men det er langt fra alle verdensmål, som vil være lige relevante for en grøn omstilling. Umiddelbart giver det mest mening at skele til følgende mål: Mål nr. 7: Bæredygtig energi, mål nr. 9: Industri, innovation og infrastruktur og mål nr. 13: Klimaindsats.

Alle FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed er blandt andet nærmere beskrevet her: verdensmaalene.dk

Kunsten består i at vælge de verdensmål ud, der giver mening at arbejde med ud fra typen af virksomhed samt det produktionsapparat og de leverancer, der understøtter de produkter og/eller ydelser, der tilbydes kunderne. Så vælg nogle få ud og prioriter ud fra, hvad der giver mening, som virksomheden kan fokusere på – med skelen til den økonomiske formåen. De kan også være styrende for det næste trin i processen, som går ud på at sætte de langsigtede målsætninger, virksomheden vil arbejde efter. Vær bevidst om, at ting tager tid, og at de færreste kan nå væsentlige omstillingsmål fra den ene dag til den anden.

Grøn Omstilling

Hvilke områder er relevante for en grøn omstilling?

Det kan måske virke helt uoverskueligt at komme i gang, men det behøver det ikke at være. Start med de lavthængende frugter, som ikke kræver en kæmpe indsats og store investeringer. Udskiftning af fx belysning til LED batter også, men det skal naturligvis blot være ét initiativ blandt mange. En gennemført indsats er lige så relevant som den, der er ved at blive implementeret, eller den, der kun er på tegnebrættet.

Alle indsatser kan selvfølgelig næppe gennemføres på én gang. Så opstil en prioriteringsliste, og træf beslutning om, hvor virksomheden skal begynde, ud fra en reel vurdering af indsats op imod effekt. Altså en cost/benefit-vurdering af de forskellige indsatser, som fastlægger, hvad initiativerne koster i forhold til økonomi og ressourcer – i forhold til de miljøændringer, de fører med sig.

Det er fantasien og fornuften, der styrer, hvor virksomheden kan sætte ind. Her følger eksempler på en lang række af de områder, der kan komme i spil i en grøn omstilling. Se denne liste som en ikke-prioriteret bruttoliste eller et katalog, der kan inspirere til virksomhedens indsatser – ud fra, hvad der er relevant for lige netop jer. Eksemplerne er næppe udtømmende, men illustrerer de mange områder, der kan komme i spil for at fremme den grønne dagsorden.

Indkøb og leverandører
Omhandler fx indkøb af bæredygtige materialer og løsninger, fokus på levetidsforlængelse og genbrug, begrænsning af ressourcespild, begrænsning og optimering af transport og logistik, valg af grønne leverandører eller samarbejde med leverandører om bæredygtighed samt påvirkning af disse i en bæredygtig retning.

Faciliteterne
Vedrører virksomhedens opfyldelse af lovkrav og branchenormer på området, om faciliteterne er energieffektive, certificerede eller klimasikrede, og om de belaster miljøet. Det handler også om, hvorvidt bygninger mv. er isolerede og består af bæredygtige materialer, der bidrager til et sundt indeklima og kræver minimal vedligeholdelse. Eventuelt udearealers bidrag til øget biodiversitet hører også til her.

Transportløsningerne
Virksomheden skal se på, hvordan produkterne eller ydelserne kommer frem til kunderne, og hvordan man selv modtager materialer, emballager, produktionsudstyr mv. til virksomhedens drift – dvs. hvad virksomheden selv kan gøre og forbedre, og hvilke initiativer den kan forlange af eksterne distributører.

Forbruget
Dækker flere indsatsområder: fra reduktion af madspild, kødforbrug og økologivarer til affaldshåndtering og -sortering, genanvendelse og genbrug. Det inkluderer også vandforbrug, spildevand og genbrug af overskudsvand samt reduktion af virksomhedens energiforbrug – herunder tilførsel af energi fra direkte eller indirekte vedvarende energikilder eller fra eventuel egen vedvarende energiproduktion.

Produktionen
Fokus er på initiativer og indsatser, der fremmer en omstilling gennem anvendelse af ny teknologi, optimering af produktionsprocesser og evt. brug af mindre energitungt maskinel og udstyr.

Produkterne
Vedrører valg og design af materialer, emballage og indpakning – herunder også kendskab til krav og indhold samt sikring af overholdelse af lovgivning. Omfatter initiativer til genanvendelse og cirkulær brug, eventuel udfasning af skadelige stoffer samt opfyldelse af mærkningskrav og -ordninger.

Værditilbud
Vedrører bæredygtighed i virksomhedens værditilbud, herunder støtte til kundernes egen omstilling gennem produkter og/eller ydelser samt deling af viden og erfaringer. Omhandler desuden fokus på segmenter og målgrupper, som bidrager positivt til miljø og klima samt bæredygtig forretningsudvikling.

Partnerskaber
Vedrører initiativer og aftaler, der indgår i partnerskaber, samarbejder eller netværk med fokus på bæredygtighed, og som hjælper og inspirerer virksomheden til at blive så bæredygtig som muligt.

Kompetencer og strategi
Handler om eksisterende og nødvendige kompetencer i virksomheden til at agere bæredygtigt. Herunder også medarbejdernes kendskab til og accept af virksomhedens vision og strategi for bæredygtighed samt deres rolle og opgaver i relation hertil. Omfatter også bevidsthed om morgendagens krav og lovgivning samt sikring af viden om globale tendenser, nye teknologier, markedstrends og ændret forbrugeradfærd.

Investeringer
Omhandler virksomhedens investeringer i bæredygtige aktiviteter og aktiver, der også kan give det mest effektive afkast på længere sigt. Dette inkluderer også placering af likvide midler der, hvor de bidrager til et positivt aftryk.

Arbejdsmiljø og sikkerhed
Vedrører initiativer om indeklima, arbejdsmiljø, sikkerhed, trivsel og sundhed, herunder forebyggelse af arbejdsskader, stress og livsstilssygdomme. Omfatter også indsatser inden for diversitet, ligestilling og inklusion på arbejdspladsen.

Formidling af indsats og resultater

Den grønne omstillingsproces er fortløbende og afsluttes ikke nødvendigvis på et bestemt tidspunkt. Ambitionsniveauet øges også helt naturligt, efterhånden som virksomheden lykkes med grønne indsatser og aktiviteter. Virksomheden bør derfor bruge kræfter på at holde regnskab med og formidle, hvad den gennemfører af initiativer, og hvad den opnår. Det betyder, at virksomheden skal rapportere på alle essentielle aktiviteters miljø- og klimamæssige effekter.

Det kan ske ved at udarbejde et egentligt klimaregnskab og/eller som en del af virksomhedens markedsføring og interne og eksterne kommunikation.

Klimaregnskab
De forskellige brancheorganisationer og Erhvervsstyrelsen har normalt gode og anvendelige bud på, hvordan virksomheden kan opsætte et realistisk og forståeligt miljøregnskab – herunder også beregning af en given CO₂-påvirkning og -belastning.

Positionering
I markedsføringen og kommunikationen af grønne tiltag kan man nemt fristes til at fremstille tiltagene grønnere, end de er. Virksomheder risikerer at få prædikatet greenwashing, hvis omstillingsinitiativerne bliver postulater i stedet for handling. Greenwashing kan ikke blot være ulovligt, men også skade virksomhedens omdømme og troværdighed. Virksomheden bør derfor sikre en ærlig og troværdig formidling af indsatser og resultater, som bygger på faktiske data og dokumentation. Det er nødvendigt, at virksomheden kan påvise – eller i det mindste væsentligt sandsynliggøre – at der sker en konkret omstilling, og at den opnår mindre klimabelastning og/eller større bæredygtighed.

Internt
Engagement og motivation blandt de medarbejdere, som deltager i omstillingsprocessen, forudsætter, at de kan se, at indsatsen nytter noget. Virksomheden er derfor forpligtet til også at bruge ressourcer på intern formidling af, hvad der bliver gennemført af grønne og bæredygtige initiativer, og hvor meget de bidrager til at reducere miljø- og klimabelastningen. Ellers risikerer processen at løbe ud i sandet til ingen verdens nytte.

Vi håber, at denne guide har givet dig inspiration og konkrete værktøjer til at komme i gang med en grøn omstilling. Uanset hvor du står i processen, er hvert skridt i en mere bæredygtig retning værdifuldt.

Kontakt os her for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed videre.

Facebook
X
LinkedIn
Email
Print

Tag din virksomhed til næste niveau!

Kontakt os i dag og få gratis, fortrolig sparring, der skaber vækst og resultater.

Scroll to Top